10 miljoen euro voor versnelde opstart Theunisbrug

Door Annick De Ridder op 24 mei 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare Werken
Gabriel Theunisbrug Antwerpen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft 10 miljoen euro extra vrijgemaakt om het project Theunisbrug versneld op te starten. “De brug over het Albertkanaal in Merksem, ook wel de Sportpaleisbrug genoemd, wordt volledig vernieuwd en verhoogd. Bovenop de brug wordt het verkeer vlotter en veiliger voor alle weggebruikers. Onder de brug krijgt de scheepvaart meer mogelijkheden”, bevestigde bevoegd Vlaams minister Ben Weyts aan Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder.

“Dit is goed nieuws want de vastlegging van de middelen was initieel slechts voorzien in 2017. Door al in 2016 middelen vrij te maken kan het project versneld opgestart worden. Hoe sneller de Theunisbrug vernieuwd kan worden, hoe beter”, benadrukt De Ridder.

De brug van het Sportpaleis wordt vervangen door in totaal 3 nieuwe bruggen: 1 trambrug en 2 wegbruggen. De woonwijken rond de brug worden beter verbonden met het Albertkanaal. Er komen groenzones en het kruispunt van de Minister Delbekelaan met de Frans de l’Arbrelaan wordt omgevormd tot een plein dat de toegangspoort naar Merksem vormt. Er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. “Een transformatie voor de hele omgeving en meer ruimte voor het openbaar vervoer en de kwetsbare weggebruikers”, aldus Annick De Ridder.

De Theunisbrug wordt verhoogd zodat er een doorvaarhoogte van 9,10 meter ontstaat. Dat betekent concreet dat schepen met wel 4 lagen containers onder de brug zullen kunnen varen. Het Albertkanaal is nu al de belangrijkste waterweg in Vlaanderen: jaarlijks worden er 40 miljoen ton goederen over het kanaal vervoerd. Het potentieel neemt echter exponentieel toe als de beperkte doorvaarhoogte wordt weggewerkt met hogere bruggen. “Op deze manier bieden we onze bedrijven en transporteurs een nog sterker alternatief voor de file”, zegt De Ridder. “Iedereen plukt de vruchten, want elke container die over de waterweg gaat, moet niet meer over de weg. De Theunisbrug is na de Ijzerlaanbrug (die wordt afgebroken), de laagste brug op het Albertkanaal.”

Om het verkeer en de buurt zo min mogelijk te hinderen, zullen de werken gefaseerd verlopen. Het weg- en het tramverkeer zal bijna altijd mogelijk blijven. In 2020 moeten alle bruggen af zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is