Amerikaanse presidentsverkiezingen

Door Annick De Ridder op 18 november 2016, over deze onderwerpen: Democratie, Economie
Verkiezingen VSA 2016

Van zaterdag 5 tot en met woensdag 9 november verbleef Annick De Ridder, samen met enkele Vlaamse en federale collega’s, in New York en Washington om de Amerikaanse presidentsverkiezingen vanop de eerste rij te volgen.

Annick bezocht samen met de collega’s o.a. het Lincoln Memorial in Washington, het 9/11 Memorial Museum in New York City, en was uitgenodigd in de ambtswoning van de Ambassadeur, voor een interessante gedachtewisseling over de verkiezingen. De verkiezingen zelf werden in een Irish Pub in Hells Kitchen gevolgd. Gedurende de avond werd ook binnengesprongen in het Javits Convention Center waar de Clinton aanhangers zich verzameld hadden, alsook in het Hilton Hotel waar Trump zijn overwinningsspeech hield. Het verblijf heeft de groep, met als informele delegatieleider Theo Francken, ook een beter zicht gegeven op hoe de Amerikanen zelf denken over deze veel besproken campagne. Een Amerikaan verwoordde het als volgt: "It's like tossing a coin to choose between 2 alternatives: "crooked" and "crude"”.

“Verkiezingen zijn altijd spannende momenten voor politici, maar deze historische verkiezing tussen twee beroemde en beruchte kandidaten was echt wel de moeite om bij aanwezig te zijn”, zegt Annick De Ridder. “Bovendien was het een fijne informele teambuilding, met collega’s die ik ook vrienden noem, en die hun reis voor alle duidelijkheid zelf bekostigden”.

“Mensen hebben gestemd tegen het “establishment”. Een stuk ongenoegen, onrust van mensen heeft zich geuit in het stemhokje. We zagen dit recent ook in het Verenigd Koninkrijk met het Brexit referendum”, vervolgt Annick De Ridder. “Kiezers maken zich zorgen over hun toekomst, de bescherming van hun identiteit. Aan welke voorwaarden moet iemand voldoen om tot de club te behoren. Het is aan politici, ook in Vlaanderen, om die bezorgdheden erg serieus te nemen, serieuze maatregelen door te voeren.  En zeker niet weg te lachen of met een belerend vingertje te wijzen, mensen zijn dat beu”, vervolgt Annick De Ridder.

"Ik hoop dat de volgende Amerikaanse president banden met Europa en Vlaanderen nauw blijft aanhalen. Voor ons als Europeanen is een goede relatie met de VS, zowel op diplomatiek, economisch als militair oogpunt van cruciaal belang”, zo besluit de Vlaams Volksvertegenwoordiger.

Verkiezingen VSA 2016

Op de foto van links naar rechts:

federaal volksvertegenwoordiger Koen Metsu, Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe, Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder, Staatssecretaris Theo Francken, Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate, Europees volksvertegenwoordiger Sander Loones, federaal volksvertegenwoordiger Renate Hufkens, federaal volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans

Niet op de foto: federaal volksvertegenwoordiger Peter Luyckx en Vlaams volksvertegenwoordiger Jan van Esbroeck

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is