Campagne om ‘Stand on the Right, Walk on the Left’ in te voeren op roltrappen Antwerpse premetrostations

Door Annick De Ridder op 7 januari 2016, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer

De hoffelijkheid op de roltrappen van de Antwerpse premetrostations laat vaak te wensen over. Daarom pleit Vlaams parlementslid Annick De Ridder voor een campagne hierrond, en de invoering van het principe ‘Stand on the Right, Walk on the Left’. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vindt het een goed voorstel, en geeft opdracht aan de VVM De Lijn zo’n campagne uit te rollen. Ook reizigersvereniging TreinTramBus reageerde positief.

"Om het comfort van de gebruikers te verbeteren, werden de Antwerpse premetrostations uitgerust met roltrappen", zegt De Ridder. "Op de drukste momenten verliezen zij echter veel van hun capaciteit. Mensen of groepen staan stil op de roltrap en blokkeren zo de doorgang van reizigers die gehaast zijn om hun tram te halen. Overal ter wereld is dat anders. Kijk bijvoorbeeld naar grootstad als Londen: mensen die zich rustig naar de perrons willen begeven, staan aan de rechterzijde op de roltrap. Zij die gehaast zijn, kunnen de roltrap langs de linkerzijde gebruiken. Dit verhoogt aanzienlijk de doorstroming van de reizigers.”

"Ik zal opdracht geven aan de VVM De Lijn om dit principe van Stand on the Right, Walk on the Left in te voeren", aldus minister Ben Weyts. "Misschien gebeurt dat via het aanbrengen van pictogrammen in de premetrostations of met een ruimere hoffelijkheidscampagne, dat moeten de diensten zelf onderzoeken. We gaan zeker niet repressief optreden. Maar het is belangrijk dat we toch een gedragswijziging krijgen, want veel pendelaars ergeren zich aan dit fenomeen."

Annick De Ridder is tevreden met het initiatief van de minister: “Dit is een kleine gedragswijziging die veel dagelijkse ergernis kan wegnemen en de doorstroom op de roltrappen zal verbeteren. Ik ben verheugd dat VVM De Lijn actie zal ondernemen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is