"De Lijn bindt strijd aan tegen fraude met goedkope abonnementen"

Door Annick De Ridder op 5 november 2014, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer

De Lijn gaat strenger toezien op attesten van de ziekenfondsen voor een goedkoper busabonnement. "Want die attesten worden soms onterecht verstrekt, zelfs aan mensen uit diplomatieke kringen", zegt parlementslid Annick De Ridder (N-VA).

Op 5 november publiceerde de krant Het Laatste Nieuws een artikel over de fraude met vervoersbewijzen van de VVM De Lijn. Op initiatief van Vlaams parlementslid Annick De Ridder kwam aan het licht dat deze vervoersbewijzen vaak voorwerp zijn van fraude. Hieronder vindt u een korte samenvatting.

"In het bijzonder wordt er regelmatig gefraudeerd met een zogenaamd 'Attest voor verhoogde tegemoetkoming geneeskundige zorgen'." aldus Annick De Ridder. "Deze attesten geven recht op een jaarabonnement voor slechts 38 EUR, maar worden bv. uitgereikt aan mensen die het grondgebied moeten verlaten, of aan iemand met een identiteitskaart voor diplomatieke zendingen. Momenteel is De Lijn verplicht deze attesten te aanvaarden."

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts vraagt aan de VVM De Lijn om voortaan een extra controle uit te voeren bij het ziekenfonds indien zo'n aanvraag ongegrond lijkt. Bij elektronische abonnementen zal De Lijn bovendien deze controle voeren via achterliggende databanken. Fraude wordt zo zo goed als onmogelijk gemaakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is