Een interview op de VRT... #DeAfspraak

Door Annick De Ridder op 13 oktober 2015, over deze onderwerpen: Democratie, Openbare omroep, Radicalisering

Onderstaande zag ik gisteren op de openbare omroep, tijdens het programma “De Afspraak”...

Aantal woorden te vervangen:
SS’er – ISIS terrorist ;
Oostfront – Syrië ; 
nationaalsocialisme - moslimextremisme ;
joods – lesbisch ;
Waffen SS – ISIS

Journalist: “X, goedenavond, je bent enkele weken mee gaan vechten aan het Oostfront, en je schreef een boek over je leven als SS’er dat morgen verschijnt, hoe kijk je daar op terug?”

X: “Ik heb geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt. Ik ben niet teleurgesteld in wat ik gezien heb, of ben zeker niet gedegouteerd. Ik heb daar broederschap gezien, ik heb daar mensen gezien die wel oprecht met het nationaalsocialisme zaken willen doen, die spijtig genoeg de media niet halen.”

Journalist: “Maar, als ik dat mag vragen, hoe rijm je dat: je hebt een vriend die jood is, daar heb je nog wel een goede band mee?”
X: “Het antwoord is simpel, jood zijn op zich is een zonde, maar zet u nog niet buiten het nationaalsocialisme, is nog niet van die aard om een bestraffing te krijgen, het is enkel wanneer men praktiseert dat men strafbaar is volgens het nationaalsocialisme.”

Journalist: “Je beschrijft van je tijd aan het Oostfront ook een fase waarin een jeep voorbijkomt, met daarin een SS’er die een dorp ging uitmoorden, en daarover zei je dat dat een ongelofelijk enthousiasme en veel energie in je vrijmaakte. Dat enthousiasme, voel je dat nog altijd wanneer je dergelijke zaken hoort in het nieuws?”
X: “Het enthousiasme dat ik beschrijf heeft te maken met feit dat 1 broeder zich heeft opgeofferd voor 200 tot 300 SS’ers en inwoners van het gebied. Want in dat dorp zaten Russen, met een andere agenda dan die van ons, die de plak kwamen zwaaien.”

Journalist: “Maar wat met de beelden die we binnenkrijgen van het vermoorden van Joden, zigeuners, politieke gevangenen? Hoe sta je daar tegenover?”
X: “Ik denk dat de propaganda die de Waffen SS voert een logisch gevolg is van een organisatie die zich zowel militair als infrastructureel structureert, en daar hoort een propagandamachine bij. Onschuldige mensen doden is niet toegestaan, maar we moeten verder kijken dan het militaire aspect, er zijn beelden van armenbedelingen, prachtige architecturale projecten, dit zijn natuurlijk zaken die niet aan bod komen, men fixeert zich op het geweld en de oorlog."

Journalist: “Je hebt je zoon genoemd naar Albert Speer, waarom doe je dat?”
X: “Als eerbetoon aan een man die enorm veel heeft betekend op architecturaal en organisatorisch vlak, hij verdient daar minstens een pluim voor”
Journalist: “Besef je dat wat je nu zegt misschien hallucinant is voor sommige mensen hier?”
X: “Ik denk dat zelfs de geallieerden moeten toegeven dat Speer als architect een echte pionier was en baanbrekend werk verrichtte."
Journalist: “Hoe rijm je dat met het feit dat hij toch ook minister van bewapening was, en heeft meegewerkt aan de moord op miljoenen mensen?”
X: “Och, daar zijn nooit rechtstreekse commando’s voor geweest, toch niet echt veel bewijsmateriaal van, dat is al meermaals uitgelegd."

Journalist: “Bedankt voor het kijken, is het nationaalsocialisme de ideale ideologie? Dat hangt allemaal af waar je in gelooft.”

SIC.

Beeldt u zich nu eens in dat het volstaat om een en ander gewoon offline te halen… In wat voor een wereld leven wij?
Hier zal (gelukkig maar) nog een hartig woordje over gesproken worden in het Vlaams Parlement.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is