Fietstransportband op komst in Kennedyfietstunnel

Door Annick De Ridder op 20 juni 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Annick De Ridder met Antwerps stadsfietsje in de hand op de moeilijk toegankelijke trappen van de Kennedy fietserstunnel

De fiets- en voetgangerstunnel in de Kennedytunnel is voor zachte weggebruikers een belangrijke verbinding tussen de linker- en de rechter Scheldeoever. Het gebruik van de tunnel is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zowel recreatief als voor woon-werkverkeer (bv. vanuit Zwijndrecht-Burcht). Bij defecten of onderhoudswerken aan de liften zijn fietsers echter genoodzaakt om met hun fiets langs de trappen naar boven of beneden te gaan.

“Elke fietser die gebruik heeft gemaakt van de fietsgoot op de trappen van de fietserstunnel kan bevestigen dat dit een bijzondere inspanning vraagt”, zegt Vlaams parlementslid Annick De Ridder. “Zeker gezien het stijgend aantal elektrische fietsen, die zwaarder zijn dan een gewone fiets. Bovendien zie je ook steeds meer recreatieve senioren fietsen. Ik heb zelf al geregeld mensen moeten helpen om hun fiets naar boven te krijgen.”

Goed nieuws is dat de trappen van de fietserstunnel onder de Schelde in Antwerpen worden uitgerust met een fietstransportband. Annick De Ridder drong hierop al geruime tijd aan en is verheugd dat minister Ben Weyts hier werk van maakt. Tegen het najaar van 2016 (oktober – november) zal er een proefproject gestart worden aan één van beide trappen.

“Fietsers maken hoofdzakelijk gebruik van de schuine lift”, aldus minister Weyts. “Maar dat is dus niet altijd mogelijk bij defecten of onderhoudswerken. Wie niet wil wachten tot de lift er is, kiest er ook al snel voor om de trap te pakken. De Tunnelorganisatie van het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische haalbaarheid van een fietstransportsysteem. De grootste uitdaging hierbij is de technische inpasbaarheid door de beperkte breedte en de steile helling van de trap.”

De kostprijs voor het installeren van het volledig systeem op de twee trappen bedraagt 400.000 euro. Minister Weyts start nu een proefproject waarbij op een van de trappen een opwaarts fietsgeleidingssysteem geïnstalleerd zal worden. Na een positieve evaluatie (daar zorgen we met z’n allen voor) kan het systeem worden uitgebreid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is