N-VA niet mals voor mobiliteitsvoorstel sp.a: “Files los je niet op door geld uit te delen”

Door Annick De Ridder op 18 september 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit
N-VA niet mals voor mobiliteitsvoorstel sp.a: “files los je niet op door geld uit te delen”

Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) gelooft niet dat mensen financieel belonen om de spits te mijden een echte oplossing biedt voor de fileproblemen in Vlaanderen, zoals oppositiepartij sp.a suggereert. "Als dat de wonderoplossing van die partij is voor de vele files die onze wegen teisteren, dan lijkt ze te vergeten dat zeer veel mensen nog steeds niet kunnen kiezen voor glijdende uren", merkt De Ridder op. “Bovendien straf je met zo’n maatregel iedereen die kiest voor alternatieven, want zij krijgen niets."

Wie uit de spits blijft, zou in het voorstel van de sp.a tot 140 euro per maand kunnen verdienen. Inspiratie vonden de Vlaamse socialisten in een Rotterdams proefproject. Daarbij kregen fervente autogebruikers die regelmatig in de spits stonden een beloning telkens ze de meest filegevoelige uren vermeden.

Pleister op houten been

“Je deelt wat belastinggeld uit en alles komt goed”: zo vat De Ridder het voorstel samen, dat niet toevallig uit socialistische hoek komt. “Maar in werkelijkheid is ‘spitsmijden’ al even effectief als een pleister op een houten been en lost het de echte fileproblemen hoegenaamd niet op. Daarvoor moet je werk maken van alternatieven én van infrastructuur, zoals deze Vlaamse Regering alvast doet door in en rond Antwerpen te investeren in zowel openbaar vervoer als in Oosterweel. Dat zijn de beleidsmaatregelen die wel degelijk een einde zullen maken aan de files", besluit De Ridder, die ook verwijst naar andere doeltreffende Vlaamse maatregelen zoals de investeringen in de binnenvaart, in fietsinfrastructuur, park-en-rides, dynamisch verkeersmanagement en het beter op elkaar afstemmen van de dienstregelingen van het openbaar vervoer.

In het actualiteitenprogramma De Ochtend op Radio 1 ging Annick De Ridder hierover de discussie aan met Yasmine Kherbache (sp.a). Beluister dat debat hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is