Nieuw uitzicht voor De Gerlachekaai en Cockerillkaai

Door Annick De Ridder op 10 maart 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen

Op de De Gerlachekaai en de Cockerillkaai in Antwerpen, tussen de Verviersstraat en de Scheldestraat, worden zowel de rijweg als de voet- en fietspaden vernieuwd. Het huidige wegprofiel ter hoogte van de reeds heraangelegde De Gerlachekaai wordt verder doorgetrokken. De werken starten op 16 maart en eindigen eind 2020.

Ontwerp Scheldekaaien wordt doorgetrokken

Om tot een geheel te komen met de Scheldekaaien wordt het profiel van de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid doorgetrokken zoals ter hoogte van Nieuw Zuid.

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder: “We willen het aantrekkelijke ontwerp van de Scheldekaaien nog meer in de verf zetten door ook op de rijbaan eenzelfde vormgeving door te trekken. Met het nieuwe uitzicht van de De Gerlachekaai en de Cockerillkaai maken we het geheel van onze kaaien nog attractiever voor bezoekers en inwoners. Zo kan de Antwerpenaar de Schelde terug van dichtbij beleven.” 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “We investeren daarbij in een verhoogd comfort voor de verschillende verkeersdeelnemers. Aan de kant van de bebouwing komt er een brede voetgangerszone met een nieuwe bomenrij en de mogelijkheid tot langsparkeren. Aan de kant van de Schelde komt een dubbelrichtingsfietspad met een groenstrook met boomvakken en ook een langsparkeerstrook. De rijweg wordt volledig vernieuwd en overzichtelijk heraangelegd.”

Start werken vanaf maandag 16 maart

De werken voor de heraanleg starten vanaf maandag 16 maart en eindigen eind 2020. Ze verlopen in drie fases.

Fase 1: van 16 maart tot midden april 2020

Eerst vinden er voorbereidende werken plaats en wordt het fietspad heraangelegd tussen de Verviersstraat en de Scheldestraat. Het huidige fietspad en de groenstrook worden opengebroken en vervangen door een tijdelijke asfaltverharding voor het autoverkeer in de tweede fase. Fietsers zullen omgeleid worden via het nieuwe plein en de parkzone op de Scheldekaaien. Fietsverkeer blijft gedurende de hele periode van de werken mogelijk.

Fase 2: van midden april tot midden oktober 2020

In een tweede fase start de heraanleg van het wegprofiel: de rijweg, het voetpad, de parkeerstroken en de groenvakken worden vernieuwd, Het autoverkeer wordt dan tijdelijk enkelrichting en zal enkel nog staduitwaarts via de Scheldekaaien verlopen via de tijdelijke asfaltverharding. Het autoverkeer richting het centrum zal omgeleid worden via de Gedempte Zuiderdokken.

Fase 3: van midden oktober tot eind 2020

In een derde fase start de aanleg van het definitieve dubbelrichtingsfietspad met een groenstrook aan de Schelde. Het fietsverkeer blijft nog steeds mogelijk in beide richtingen. Het autoverkeer richting centrum wordt omgeleid via de Gedempte Zuiderdokken. Na de werken is het autoverkeer terug mogelijk in beide richtingen.

 

AG VESPA, water-link en Aquafin volgen de werken op samen met de aannemer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is