Nog meer genieten van de Schelde met nieuwe zitbanken aan nomadenbomen

Door Annick De Ridder op 8 juli 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen
Annick De Ridder bij de nieuwe zitbanken aan de nomadenbomen bij de Schelde

Woensdag werden vijf zitbanken geplaatst rond de containers met nomadenbomen op de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid. De Scheldekaaien worden zo nog meer een aangename verblijfsplek voor alle Antwerpenaren. "De inwoners en bezoekers kunnen nu genieten van het Scheldezicht", aldus de fiere schepen.

Om nog beter te kunnen genieten van het mooie uitzicht aan de Schelde werden er bijkomende zitbanken geplaatst in het deelgebied Sint-Andries en Zuid, rond de containers met nomadenbomen. "De ruime banken aan de nomadenbomen moeten de toeristen en inwoners de gelegenheid geven om te genieten van het uitzicht op de Schelde", vertelt Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling, "al is het wel belangrijk de geldende veiligheidsvoorschirften in het kader van de coronamaatregelen te blijven respecteren."

De banken zijn gemaakt uit gerecycleerd schoorhout van de Droogdokkensite. Dat zijn balken uit Douglashout die een schip in een droogdok ondersteunden. In elke balk staan de letters ‘SAD’ gekerfd, voor ‘Stad Antwerpen Droogdokken’. De houten banken zijn opgeleverd via het initiatief 'stadshout'.

‘Bomencrèche’ voor de stad: experiment op een niet evidente locatie

Nomadenbomen zijn bomen die tijdelijk geplant worden tot ze een definitieve plaats krijgen in volle grond. De Scheldekaaien dienen op deze manier als een soort ‘bomencrèche’ voor de stad. Daarna verhuizen de bomen naar een definitieve stek in Antwerpen. Ze komen tegemoet aan de vraag van de Antwerpenaar naar vergroening.

De bomencrèche aan de Scheldekaaien is een experiment op een niet evidente locatie met veel wind en zon. "Op deze manier worden de Scheldekaaien - die onlangs de prijs voor mooiste openbare ruimte kregen - nog meer ingezet als een plek om het water te beleven", legt de schepen verder uit.

Op basis van de standplaatscondities zijn zorgvuldig de meest geschikte inheemse boomsoorten voor deze plek gekozen. Helaas hebben 2 van de 3 wintereiken het niet gehaald door de felle wind en de droogte in het voorjaar. Ze zijn recent verwijderd en zullen in het voorjaar van 2021, tijdens het plantseizoen, vervangen worden door 2 nieuwe bomen. De overige 11 bomen doen het goed.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is