Onze ambitie: een overkapte ring mét Oosterweelverbinding en zónder files

Door Annick De Ridder op 9 juli 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Infrastructuur en openbare werken, Oosterweel
Onze ambitie: een overkapte ring mét Oosterweelverbinding en zónder files

De Vlaamse Regering zal een intendant aanduiden die de overkapping van de Antwerpse Ring en alle leefbaarheidsprojecten daarrond zal onderzoeken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schrijft daarvoor een Europese aanbesteding uit. In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van 9 juli lichtte de minister toe dat er zich vijf kandidaten hebben aangemeld.

“De ambitie is om een volledige overkapping van de Ring te realiseren”, aldus Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA). “De Oosterweelverbinding is na vijftien jaar studiewerk als beste uit de bus gekomen op het vlak van haalbaarheid, betaalbaarheid en leefbaarheid. We willen dan ook zo snel mogelijk de spade in de grond steken van deze nieuwe oeververbinding. Dat is belangrijk om een einde te maken aan het fileleed waar iedereen dag na dag mee te maken krijgt in en rond Antwerpen.”

“Tegelijk wordt er ook werk gemaakt van de overkapping”, vervolgt de volksvertegenwoordiger. “Met het formele engagement om via een intendant de overkapping van de Antwerpse Ring verder te onderzoeken en te realiseren, zet deze Vlaamse Regering het belang van een leefbare omgeving en stedelijke kwaliteit voorop. De bijdrage van 350 miljoen euro die de stad Antwerpen en de haven van Antwerpen leveren, wordt bovendien volledig ingezet voor leefbaarheids- en overkappingsprojecten.

Droom en realiteit verzoenen

De Regering, die uitgaat van het Oosterweelplan, komt daarmee ook tegemoet aan de prachtige overkappingsdroom van Ringland. Bij het alternatieve mobiliteitsplan van Ringland blijven grote vragen bestaan. Wat weinigen weten is dat Ringland niet alleen met overkappingsplannen komt, maar ook met een volledig nieuw plan voor de heraanleg van de Ring. Op vragen rond de technische realiseerbaarheid, de impact op de gezondheid en de betaalbaarheid daarvan blijft Ringland het antwoord schuldig.

“We kiezen dus voor een plan dat realistisch is en snel tot doorbraken kan leiden”, zegt De Ridder. “De realisatie van de Oosterweelverbinding is van cruciaal belang voor de economie en de welvaart in Vlaanderen. Bovendien worden de uitdagingen voor de leefbaarheid en de opportuniteiten voor de stadsontwikkeling mee opgenomen door werk te maken van overkappingen. Op die manier werken we verder aan onze ambitie: een overkapte ring én een snelle aanpak van de files. Want vergeet niet: als alles terug naar af wordt gekatapulteerd, waar sommigen op aansturen, komt er niet enkel géén oplossing voor de files, maar ook géén overkapping. En dat zou pas een gemiste kans zijn voor onze stad.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is