Ook bedienden VVM De Lijn krijgen verkeersboetes terugbetaald

Door Annick De Ridder op 2 maart 2015, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer

VVM De Lijn beschikt over regels in geval van verkeersovertredingen van haar chauffeurs. De chauffeurs staan immers vaak onder tijdsdruk, en iedereen maakt af en toe wel eens een lichte fout in het verkeer. Daarom treedt De Lijn niet erg streng op bij een eerste, lichte overtreding en betaalt zij de boete in de plaats van de chauffeur. Pas bij een tweede, derde, vierde of vijfde boete binnen hetzelfde jaar moet die chauffeur een groter deel van zijn boete zelf betalen. Eerder bleek dat de vakbonden ook boetes terugbetalen aan hun chauffeurs.

Ondertussen moest de directeur-generaal van de VVM De Lijn toegeven dat zelfs het bediendenpersoneel in de provincie Antwerpen verkeersboetes terugbetaald kreeg. Op vraag van Annick De Ridder (N-VA) wordt het boetesysteem nu herbekeken.

“Het dossier van de boetesystemen maakt duidelijk dat er dringend bijsturing nodig is”, aldus Annick De Ridder. “In de provincie Antwerpen worden 94 % van de verkeersboetes terugbetaald door de VVM De Lijn. Ondertussen is duidelijk geworden dat ook het bediendenpersoneel in de provincie Antwerpen verkeersboetes konden terugbetaald krijgen. Dit is onbegrijpelijk.“

Minister Ben Weyts werkt nu aan een nieuwe regeling, die voor alle chauffeurs van de VVM De Lijn in heel Vlaanderen zal gelden. Bijvoorbeeld als het gaat om een snelheidsovertreding die de snelheidslimiet met niet meer dan 10 kilometer per uur overschrijdt of als het gaat om een fout die voortvloeit uit een technisch gebrek, kan de boete terugbetaald worden aan de chauffeur. Andere boetes, zoals bekeuringen voor roodrijden of bellen achter het stuur, zullen de chauffeurs zelf moeten betalen. Voor occasionele, lichte fouten kan de VVM De Lijn dus tussenkomen. Maar in het belang van de verkeersveiligheid dienen chauffeurs geresponsabiliseerd te worden. Daarom moeten zware of veelvuldige verkeersovertredingen verkeersboetes van de chauffeurs tijdens hun diensturen voor rekening zijn van de chauffeur zelf. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is