Opening parking Steendok betekent startschot voor Antwerpse Central Park

Door Annick De Ridder op 3 december 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen
Een virtuele kijk op de nieuwe Antwerpse Gedempte Zuiderdokken

Donderdag opende parking Steendok op de Gedemte Zuiderdokken. Deze telt vier verdiepingen: goed voor 900 wagens en 126 fietsen. De opening van de parking is meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven, met de voorlopige naam Park Dok Zuid, en de aanleg van parking Kooldok onder het noordelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken.

Automobilisten en fietsers kunnen vanaf nu gebruik maken van parking Steendok aan de Gedempte Zuiderdokken. De parking bevindt zich aan de zuidkant van wat het Central Park van Antwerpen wordt. De parking voorziet ook laadplaatsen voor elektrische wagens en fietsen, is 24/7 open en is de ideale uitvalsbasis om de Antwerpse binnenstad makkelijk te voet te bereiken. "Tot nu parkeerden de bezoekers op de bovengrondse parking van de Zuiderdokken. Dat was de grootste gratis parking van de stad. Sinds 1 december moet je daar nu betalen", legt schepen voor mobiliteit Koen Kennis uit. "Die zee van auto’s vervangen we door een parkzone, en de parkeerplaatsen compenseren we met twee ondergrondse parkings. Dankzij de opening van parking Steendok en later parking Kooldok zal het Zuid geen last meer hebben van zoekverkeer."

Praktisch

De parking is bereikbaar via de Namenstraat en ligt op de bestaande parkeerroute langs de Leien en de Scheldekaaien. Fietsers kunnen pas vanaf januari gebruik maken van de parking. Zij zullen op de centrale assen van het toekomstige plein via een lichthellende trap de parking kunnen bereiken. Tijdens de verdere werken aan het park, zal de parking open blijven voor gebruik. Naast een dagtarief zijn er ook verschillende abonnementsformules. Deze zijn beschikbaar op de website van Q-Park via deze link.

Voor buurtbewoners komt er een aparte regeling. Bij het inleveren van hun parkeervergunning kunnen zij een maandelijkse subsidie aanvragen bij de stad. 

Park Dok Zuid

De opening van parking Steendok betekent meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven. "De voorbereidende werken voor de aanleg van de eerste fase van het park startten op 3 december. Nadien worden de Vlaamse- en de Waalsekaai heraangelegd zodat tegen de zomer van 2021 de terrassen terug open kunnen", legt schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder uit. "Er zullen tijdens de werken eerst bomen verdwijnen omwille van de slechte staat van de bomen, de wortelgroei of omwille van de inplanting. Een deel van dit hout zal naar het initiatief ‘Stadshout’ gaan om verwerkt te worden tot bijvoorbeeld banken of tafels. In de zomer van 2021 wordt gestart met de aanleg van het park en in het najaar van 2021 met de aanplanting van bomen, struiken en planten. Het totale aantal bomen zal veel groter zijn dan nu. Midden 2022 is de eerste fase van het park dan afgerond.

Als schepen van stadsontwikkeling én als buurtbewoner is dit een project dat me bijzonder nauw aan het hart ligt. Ik kijk dan ook samen met iedereen reikhalzend uit naar de realisatie van deze nieuwe groene long tegen eind 2024. Wat Central Park is voor New York, dat wordt deze plek voor Antwerpen Zuid. We zoeken tegen die tijd ook nog een naam voor deze nieuwe trekpleister van onze stad, die voorlopig nog ‘Park Dok Zuid’ heet. Binnenkort starten we daarom een wedstrijd op waar alle Antwerpenaars worden uitgenodigd om hun suggesties te bezorgen. Daar zal vervolgens een shortlist van worden samengesteld.”

Fasering
Het volledige park wordt aangelegd bovenop de 3 voormalige dokken Steendok, Kooldok en Schippersdok. De aanleg verloopt gefaseerd:

  • In de eerste fase wordt het park aangelegd ter hoogte van het voormalige Steendok, dus bovenop de afgewerkte parking. Daar komen 2 speeltuinen, een samentuin en een regentuin die het water opvangt, en ook een multisportveld en een informele sportplek. Aan de Waterpoort komt een plein dat qua grootte te vergelijken is met de Grote Markt. Ook de Waalse-en Vlaamsekaai in dit gedeelte van het park worden in deze fase heraangelegd. Nieuwe bomenrijen zullen de bestaande aanvullen. Zo wordt een dynamische en koele stedelijke plek gecreëerd met plaats voor terrassen van de plaatselijke horeca, picknicktafels en banken.
  • Midden 2022 is de eerste fase van het park klaar. Daarna start de aanleg van het park ter hoogte van het voormalige Kooldok, nadat die parking is afgerond.
  • In een laatste fase start de aanleg van het middelste gedeelte, het voormalige Schippersdok.

Eind 2024 is het volledige park klaar. Een overzicht van de volledige fasering is terug te vinden op www.gedemptezuiderdokken.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is