U bent hier
Port of Antwerp-Bruges: dé economische motor van Vlaanderen

"Een historisch akkoord." Het zijn de woorden van Vlaams Parlementslid en Antwerps havenschepen Annick De Ridder over het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge tot de eengemaakte ‘Haven van Antwerpen-Brugge’/‘Port of Antwerp-Bruges’. De Ridder zal de raad van bestuur van de eengemaakte haven voorzitten.
De plannen voor een eengemaakte haven lagen al een tijdje op tafel. Een onafhankelijke studie had uitgewezen dat één plus één meer zou zijn dan twee. Zowel voor klanten en medewerkers als bij uitbreiding voor de hele Vlaamse welvaart. Een haven die meer dan ooit het beste van twee werelden combineert en inzet op de sterktes van beide sites.
"Er was al enig studiewerk gebeurd in 2018, maar de gesprekken hebben vooral een doorstart genomen bij het aantreden van de twee nieuwe beleidsploegen", zegt Annick De Ridder. "We waren het er allemaal over eens dat we in de snel veranderende wereld van vandaag slagkracht nodig hebben. En die vinden we door samenwerking."
(lees verder onder de foto)

Duizelingwekkende cijfers
Die slagkracht door samenwerking is duizelingwekkend te noemen. Met een totale doorvoer van 278 miljoen ton per jaar verzekert de Haven van Antwerpen-Brugge haar wereldwijde toppositie. "We worden de belangrijkste containerhaven in tonnen, een van de grootste stukgoedhavens en de grootste voor overslag van voertuigen in Europa. De haven zal bovendien meer dan vijftien procent van de totale doorvoer van gas in Europa voor haar rekening nemen. Uiteraard blijven we ook de belangrijkste petrochemische cluster van Europa. En tot slot worden we de grootste cruisehaven van de Benelux."
Het samengaan van de havens is uiteraard meer dan enkel een verhaal van groter worden. "We creëren met een eengemaakte haven een unieke mogelijkheid om de toekomstige energie-uitdagingen in Vlaanderen en de ruimere regio aan te gaan. We willen de belangrijkste Europese importhaven van groene waterstof worden, voortrekker worden van de waterstofeconomie en een belangrijke rol opnemen in het opvangen, opslaan en hergebruiken van CO2 . De Haven van Antwerpen-Brugge moet dé energiepoort tot Europa worden."
Klimaatuitdagingen
De omslag naar een klimaatneutrale haven en circulaire economie kan volgens De Ridder alleen samen met de private havengemeenschap worden gemaakt. "Het is jammer om vast te stellen dat jongeren en Vlamingen in het algemeen te weinig beseffen hoezeer onze bedrijven bezig zijn met duurzaamheid en innovatie. Want het is net die innovatie die een antwoord zal bieden op de klimaatuitdagingen van de toekomst. Onze havens zijn een deel van de oplossing in plaats van een deel van het probleem. Als eengemaakte haven worden we nog meer dé wereldhaven die economie, mens en klimaat verzoent en zijn we nog meer dé economische motor van Vlaanderen."
Uit LEO Magazine - nr. 2 (2021)