Portopolis opent (opnieuw) de deuren voor publiek

Door Annick De Ridder op 21 december 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen, Havens

In de schaduw van het MAS opende afgelopen weekend Portopolis de deuren voor het grote publiek. Portopolis is de moderne versie van het havenpaviljoen waar je met je gezin de Antwerpse haven kan ontdekken. "Met Portopolis willen we de haven opnieuw dichter bij de Antwerpenaar brengen", zegt havenschepen Annick De Ridder.

Sinds 19 december is het Havenpaviljoen officieel niet meer. Het was tijd voor modernisering en een andere naam: Portopolis. In het hypermoderne museum - op dezelfde plaats aan het MAS als het Havenpaviljoen - kan je nu met VR-brillen, tablets en zoveel meer de haven ontdekken. "De luchtfoto is een blijver en hebben we in de vloer verwerkt. Daar kan je met je tablet dan de haven in realtime ontdekken", legt marketingmanage Nathalie Van Impe uit. 

Technologische vooruitgang

Met die tablet kan je ook interessante weetjes via de interactieve schermen te weten komen en kan je op de luchtfoto de Waterbus zien varen. Er is ook een speciale virtual reality-hoek waar je met een VR-bril op ontdekking gaat in de haven. "We zetten met deze vernieuwing volop in op beleving en interactiviteit", aldus Van Impe. Of wil je al eens zien hoe goed een dokwerkershelm jou staat? Dan is er de groene wand waar je gretig selfies kan maken.

De haven naar de Antwerpenaar brengen

"De naam verwijst letterlijk naar het dichterbij brengen van stad en haven. Daarnaast willen we extra inzetten op beleving voor zowel kinderen als volwassenen", zegt een trotse havenschepen Annick De Ridder, die ook gretig de VR-brillen uittestte op de opening.

"We zijn met de jaren te veel met de rug naar de Schelde gaan leven en de voeling met de haven volledig kwijtgeraakt. We beseffen te weinig hoe belangrijk onze haven is voor onze welvaart. Deze expo is dan ook de ideale manier om de Antwerpenaar opnieuw dichter bij de haven te brengen, maar we spelen ook in op toeristen en op de kinderen met een aparte verdieping."

Coronaproof bezoek

Een bezoek aan Portopolis verloopt volledig coronaproof. Eerst kies je een gewenst tijdslot om het aantal bezoekers beperkt te houden, en na elk bezoek wordt het museum ontsmet. Portopolis is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 9.30 tot 17.30 uur. Wie tijdens de kerstvakantie komt, kan rekenen op een souvenirtje.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is