Record aantal controles op zwartrijders bij De Lijn

Door Annick De Ridder op 7 februari 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Bus De Lijn

“Het is een goede zaak dat De Lijn blijft controleren op vormen van zwartrijden en overlast. Het is echter te betreuren dat er opnieuw een toename is van het aantal zwartrijders”, reageert Vlaams parlementslid Annick De Ridder op het nieuw record aan controles op zwartrijders bij De Lijn.

Uit de cijfers die De Ridder opvroeg via een schriftelijke vraag bij bevoegd minister voor mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijkt dat zowel het aantal controles als het aantal zwartrijders in 2018 is gestegen. 

“Meer dan 2,6 miljoen reizigers zijn in 2018 gecontroleerd waarvan er 50.718  niet over een geldig vervoersbewijs beschikten. Nochtans zijn er genoeg mogelijkheden om aan een geldig vervoersbewijs te geraken en een boete te vermijden. Ter vergelijking: een M-ticket kost €1,80 terwijl een boete bij een eerste vaststelling al €107 kost”, aldus De Ridder.

In 2018 is er bij de controles meer ingezet op het valideren van de Mobibkaarten. Bij een eerste vaststelling van een dergelijke overtreding krijgt men een verwittiging en een proces-verbaal maar nog geen boete. Dat is de reden waarom er meer processen-verbaal zijn uitgeschreven en er toch minder inkomsten zijn. In 2017 zijn er voor het niet valideren van de Mobibkaarten 3 056 processen-verbaal opgesteld. In 2018 gaat om het 23 219 processen-verbaal.

“Aan Mobib-kaartpassagiers doe ik een dringende oproep om de kaart steeds te valideren. Reizigersstromen kunnen op die manier beter in kaart worden gebracht waardoor de dienstverlening van De Lijn zich performanter en vraaggerichter kan organiseren”, besluit Vlaams parlementslid Annick De Ridder

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is