Roltrappen metrostations: Stap links, sta rechts

Door Annick De Ridder op 23 juni 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De hoffelijkheid op de roltrappen van de Antwerpse premetrostations laat vaak te wensen over. Op vraag van Annick De Ridder start de VVM De Lijn nu een campagne hierrond. De ‘Stap links, sta rechts’-campagne zet mensen er hopelijk toe aan hoffelijk rechts te staan en de doorgang links vrij te houden.

Annick De Ridder is tevreden met het initiatief van Vlaams minister Ben Weyts: “Dit is een kleine gedragswijziging die veel dagelijkse ergernis kan wegnemen en de doorstroom op de roltrappen zal verbeteren. Stap links, sta rechts, zo eenvoudig kan het zijn.”

Het bekendste voorbeeld van dit principe is ongetwijfeld de Underground in Londen. Mensen die zich rustig naar de perrons willen begeven, staan aan de rechterzijde van de roltrap. Zij die gehaast zijn, kunnen de roltrap langs de linkerzijde gebruiken. Dit verhoogt aanzienlijk de doorstroming van de reizigers, en zorgt ervoor dat aansluitingen gehaald kunnen worden. Zelfs reizigers die minder gehaast zijn zullen zo ook sneller geneigd zijn om van de linkerzijde gebruik te maken. De VVM De Lijn zal de pictogrammen in de verschillende stations uithangen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is