Solidariteit van de Brusselse regering? Eenrichtingsverkeer!

Door Annick De Ridder, Karl Vanlouwe, Cieltje Van Achter op 1 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer, De Lijn, Wonen en werken in Brussel

Buslijn 620 rijdt de klok rond, zeven dagen op zeven, van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht tot de luchthaven van Zaventem. Maar ook al rijdt die bus evengoed op Brussels grondgebied, toch draagt De Lijn de kosten vandaag alleen. Om tot een eerlijke verdeling van die kosten te komen, waarbij ook Brussel meebetaalt, heeft de Vlaamse Vervoermaatschappij een ontwerpovereenkomst overgemaakt aan het kabinet van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Daar blijft het echter oorverdovend stil, vernam Vlaams Parlementslid Annick De Ridder van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Maar door problemen te negeren, verdwijnen ze natuurlijk niet.”

“De solidariteit van de Brusselse regering is blijkbaar eenrichtingsverkeer”, concludeert haar Brusselse collega in het Vlaams Parlement, Karl Vanlouwe. “Niet alleen is het onfatsoenlijk om alleen De Lijn te laten betalen, maar wat al helemaal niet door de beugel kan is de dubbele rol die de Brusselse regering zich aanmeet: terwijl ze zelf weigert te betalen, gaat ze wel met de erkenning lopen.”

Woon-werkverkeer: enkel Vlaamse bekommernis?

Indien De Lijn geen antwoord ontvangt van de minister, zal zij genoodzaakt zijn om buslijn 620 om te vormen naar een collectieve taxi. “Het aanbod afstemmen op de vraag is op zich geen slechte zaak”, vindt De Ridder. “De collectieve taxi past perfect in de nieuwe beheersovereenkomst van De Lijn, die we binnenkort in het Vlaams Parlement hopen goed te keuren. Het openbaar vervoer moet vraaggerichter worden. En als De Lijn de kosten van de buslijn alleen draagt, kan die perfect omgevormd worden tot een collectieve taxi”.

“In elk geval is het nuttig dat de buslijn blijft bestaan, al dan niet in een andere vorm”, meent Brussels parlementslid Cieltje Van Achter. “De buslijn is belangrijk voor mensen die geen eigen wagen hebben. Ze zou bovendien de tewerkstelling in de Brusselse regio helpen, en dat kan ik alleen maar toejuichen.” Op de luchthaven van Zaventem zijn 260 bedrijven actief en werken zo’n 20.000 mensen. “Het maakt het wel des te onbegrijpelijker dat Brussel hier blijkbaar niet van wakker ligt, en Vlaanderen alleen het woon-werkverkeer laat betalen”, besluit De Ridder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is