Tariefvereenvoudiging De Lijn eerste stap naar beter beleid

Door Annick De Ridder op 12 november 2014, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer, De Lijn, Verandering
Tariefvereenvoudiging VVM De Lijn positieve eerste stap

De raad van bestuur van de Vlaamse Vervoersmaatschappij (VVM) De Lijn heeft de nieuwe tarieven goedgekeurd. “Die zijn niet alleen eenvoudiger maar ook nog steeds zeer billijk en zeer sociaal”, aldus Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA). “Maar het beleid moet verder gaan dan enkel de tariefstructuur. Stiptheid, comfort en snelheid via een goede doorstroming: dat is wat de reiziger overtuigt om de bus of tram te nemen en de auto thuis te laten, niet zozeer het tarief. En daar zet de beleidsnota van minister van Mobiliteit Ben Weyts ook effectief op in.”

De Ridder wijst erop dat het gratis-beleid uit het verleden heeft gefaald. “De tarieven waren immers bij de laagste van Europa. En toch is het aandeel van het openbaar vervoer in het totale verplaatsingsgedrag van de Vlaming niet toegenomen.” Nochtans bedraagt de Vlaamse dotatie aan De Lijn voor dit en volgend jaar al meer dan een miljard euro: drie keer zoveel als vijftien jaar geleden. Daarmee wordt de Vlaamse Vervoersmaatschappij in verhouding op dit moment veel meer gesubsidieerd dan de vervoersmaatschappijen van naburige landen en regio’s.

Totaalvisie
Redenen te over dus om te besparen, zij het niet zonder de lasten te spreiden. “We vragen inspanningen van De Lijn zelf, we rationaliseren het aanbod en we verhogen ook de inkomsten uit dienstverlening. Maar belangrijker: deze vereenvoudiging in de tariefstructuur kadert binnen een ruimer debat met aandacht voor een betere dienstverlening, blijvende investeringen en een verhoging van de kostendekkingsgraad. Net omdat openbaar vervoer zo belangrijk is, moeten we veel meer aandacht hebben voor zo’n totaalvisie”, besluit De Ridder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is