Vakbonden blokkeren vereenvoudigde en rechtvaardige boeteregeling chauffeurs VVM De Lijn

Door Annick De Ridder op 24 maart 2016, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer
Bus De Lijn

Een jaar geleden lekte uit dat chauffeurs van de VVM De Lijn hun verkeersboetes terugbetaald krijgen. Dit naar aanleiding van enkele parlementaire vragen van Annick De Ridder aan minister Ben Weyts.

De VVM De Lijn betaalt gemiddeld 80% van de verkeersboetes van chauffeurs. De boetes gingen van te snel rijden tot een rood licht negeren. Zo keerde de vervoersmaatschappij in 2013 maar liefst 71.747 euro uit. Daarnaast kregen de chauffeurs het deel dat ze eventueel wél zelf moesten betalen, ook nog eens terugbetaald door de vakbonden (lees meer).

Het voorstel van de directie voor een nieuw, strenger boetesysteem houdt in dat chauffeurs enkel bekeuringen krijgen terugbetaald waar ze geen vat op hebben, zoals voor een kapot achterlicht. Daarnaast worden boetes voor kleine snelheidsovertredingen nog maximaal twee keer per jaar vergoed. Alle andere boetes moeten de chauffeurs zelf betalen.

“Een fair systeem,” aldus Annick De Ridder. “Iedereen maakt wel eens een foutje. De werkdruk van de chauffeurs valt niet te onderschatten, daarom moeten we de eerste lichte overtredingen door de vingers kunnen zien. Maar met het oog op de verkeersveiligheid moeten zwaardere of herhaalde fouten aan de chauffeurs zelf worden doorgerekend.“

“Iedere keer worden de onderhandelingen hierover door de vakbonden met een smoes uitgesteld,” verduidelijkt Annick De Ridder. “Sinds oktober 2014 is het voorstel van de directie nog niet eens besproken geweest op het sociaal overleg. We zijn nu anderhalf jaar later, het lijkt alsof de vakbonden verkeersveiligheid niet belangrijk vinden."

Minister Ben Weyts overweegt het dossier te escaleren naar de nationale vakbondsvertegenwoordigers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is