Wij gaan de senaat geen nieuw leven inblazen

Door Annick De Ridder op 30 januari 2017, over deze onderwerpen: Senaat
Senaat

Vorige vrijdag keurde de senaat een reglementswijziging goed waarbij actualiteitsdebatten terug mogelijk zullen worden in de plenaire vergadering van de senaat. “Onze partij is vanzelfsprekend tégen dit voorstel gekant”, zegt fractievoorzitter Annick De Ridder. “Dit is een zoveelste krampachtige poging om de senaat terug nieuw in te blazen, terwijl de publieke opinie en wij het erover eens zijn dat de senaat een zeer eindig leven heeft”.

Na de 6e staatshervorming bestaat de opdracht van de senaat er nog hoofdzakelijk in om bijzondere wetten en grondwetswijzigingen mee goed te keuren. Ook kan ze zich over 'transversale aangelegenheden' buigen en infoverslagen opstellen. "Maar ondervragen van ministers en dus controlerende rol uitoefenen over de uitvoerende macht, hoort er niet meer bij. De bevoegdheden van de senaat werden verder ingeperkt dus. Nu terug de mogelijkheid van het voeren van actualiteitsdebatten invoeren, is voor ons een bevoegdheidsoverschrijding en staat minstens haaks op de geest van de 6e SHV", aldus deelstaatsenator en ondervoorzitter van de Senaat Karl Vanlouwe.

"Recent probeerden enkele senatoren nog om het debat rond het inmiddels beruchte CETA-akkoord, naar de senaat te trekken. De N-VA stak daar toen een stokje voor. Wij kunnen ons dan ook niet van de indruk ontdoen dat men via deze voorgestelde reglementswijziging de weg wil effenen voor dergelijke debatten in de toekomst. Het is nogal cynisch dat wij nu als verdedigers van de 6e staatshervorming moeten optreden, een staatshervorming waar wij tegenstemden voor alle duidelijkheid" , vervolgt De Ridder.

"Actualiteitsdebatten hebben inderdaad niets te maken met de beperkte adviserende, normatieve en bemiddelende rol die de senaat nog heeft. Wel met krampachtige pogingen van sommigen om de Senaat in leven te houden. Ik begrijp dat sommigen hier vechten voor hun politieke voortbestaan, maar laat ons toch serieus blijven. Actualiteitsdebatten in de Senaat herinvoeren heeft 0,0 meerwaarde, staat haaks op de 6e SHV, en heeft als enige bedoeling de politieke overlevingsstrijd van sommige politici te ondersteunen" , zo besluit Karl Vanlouwe.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is