Zo snel mogelijk Oosterweel realiseren

Door Annick De Ridder op 4 februari 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder pleit ervoor om zo snel mogelijk de bouw van de Oosterweelverbinding op te starten. “Ook dit jaar zullen er voorbereidende werken opgestart worden” aldus Annick De Ridder. “Dit gaat van het verplaatsen van nutsvoorzieningen, over het saneren van het Lobroekdok tot de aankoop van verschillende gronden. De Vlaamse regering voorziet hiervoor dit jaar 75 miljoen EUR. Maar ook aan de hoofdwerken moet zo snel mogelijk begonnen worden.”

De Oosterweelverbinding zelf zal in verschillende deelprojecten worden opgedeeld, waardoor deze apart kunnen worden aanbesteed. De minister: “Een project van zo’n omvang is niet evident. Door het project op te splitsen in verschillende deelprojecten kan de investeringskost behapbaar gemaakt worden voor een grotere groep aannemers. Niet iedereen kan of wil immers zo’n groot investeringsrisico lopen, het project opdelen is dan ook een logische keuze.”

De aanbestedingen voor de hoofdwerken van de Oosterweelverbinding staan gepland voor begin 2016. Een werkgroep is bezig met de verschillende financieringsmodaliteiten te bestuderen. Voor de definitieve keuze wacht minister Turtelboom op richtlijnen vanuit de Europese Commissie.

Belangrijk is dat minister Turtelboom herbevestigt dat het Oosterweelproject zal doorgaan. De financiering van het project is een belangrijk aandachtspunt, waarin verschillende opties overwogen worden, gaande van een klassieke aanbesteding tot een PPS-constructie. Het Oosterweelproject komt misschien ook in aanmerking voor het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. De financieringsdiscussie met de Europese commissie is ook eerder van begrotingstechnische aard. Belangrijk is dat deze Vlaamse regering vastbesloten is om de Oosterweelverbinding te realiseren, en zo een einde te maken aan het fileleed in en rond Antwerpen. Dit is van cruciaal belang voor de economische positie en de tewerkstelling in onze regio.” aldus Annick De Ridder.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is