Zo snel mogelijk Oosterweel realiseren

Door Annick De Ridder op 4 februari 2015, over deze onderwerpen: Infrastructuur en openbare werken, Mobiliteit, Oosterweel
Zo snel mogelijk Oosterweel realiseren

Annick De Ridder, Vlaams Parlementslid voor de N-VA, pleit ervoor om zo snel mogelijk de bouw van de Oosterweelverbinding op te starten. “Ook dit jaar zullen er al voorbereidende werken van start gaan: van het verplaatsen van nutsvoorzieningen, over het saneren van het Lobroekdok, tot de aankoop van verschillende gronden. De Vlaamse Regering voorziet daarvoor alvast 75 miljoen euro. Maar ook de hoofdwerken moeten we zo snel mogelijk aanvatten”, vindt De Ridder.

De aanbestedingen voor die hoofdwerken staan gepland voor begin 2016. Een werkgroep bestudeert momenteel de verschillende financieringsmodaliteiten. Voor de definitieve keuze wacht de bevoegde minister Turtelboom op richtlijnen vanuit de Europese Commissie.

Deelprojecten
De Oosterweelverbinding zelf zal in verschillende deelprojecten worden opgesplitst, die men dan apart kan aanbesteden. “Een logische keuze”, vindt minister Turtelboom. “Zo maken we de investeringskost behapbaar voor een grotere groep aannemers. Niet iedereen kan of wil immers zo’n groot investeringsrisico lopen.”

“De financiering van het project is een belangrijk aandachtspunt, waarin verschillende opties overwogen worden, van een klassieke aanbesteding tot een publiek-private samenwerking”, verduidelijkt De Ridder. “Het Oosterweelproject komt misschien ook in aanmerking voor het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. De financieringsdiscussie met de Europese Commissie is ook eerder van begrotingstechnische aard.”

“Belangrijk is dat deze Vlaamse Regering vastbesloten is om de Oosterweelverbinding te realiseren, en zo een einde te maken aan het fileleed in en rond Antwerpen. Dat is van cruciaal belang voor de economische positie en de tewerkstelling in onze regio”, besluit De Ridder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is