Laagste cijfer ooit

In 2024 registreerde Vlaanderen 22.185 verkeersongevallen met doden of gewonden. Dat is een daling van drie procent ten opzichte van 2023 en het laagste aantal sinds het begin van de metingen, met uitzondering van de ongewone coronajaren 2020 en 2021.

Ook het aantal slachtoffers daalt verder. In 2024 kwamen 253 mensen om het leven op onze wegen, zes procent minder dan in 2023. Ten opzichte van 2005 is het aantal verkeersdoden met maar liefst 57 procent gedaald. Het aantal zwaargewonden daalde in dezelfde periode met 48 procent, het aantal lichtgewonden met 31 procent. 

“Deze cijfers tonen aan dat onze aanhoudende inzet voor verkeersveiligheid werkt. Minder ongevallen, minder slachtoffers: daar doen we het voor. Maar laat ons ook duidelijk zijn: elk verkeersslachtoffer is er nog altijd één te veel”, zegt minister De Ridder. 

Investeren in de bescherming van kwetsbare weggebruikers

De daling in het aantal verkeersslachtoffers is het resultaat van jarenlange investeringen in veiligere infrastructuur en gerichte maatregelen, zoals verstandig ingezette trajectcontroles en het creëren van veilige schoolomgevingen. Ook bewustmakingscampagnes dragen hun steentje bij.

“We zetten volop in op de bescherming van onze kwetsbare weggebruikers, met onder meer veilige fietsverbindingen, conflictvrije kruispunten en volgehouden handhaving”, bevestigt De Ridder.

Toch blijft het verkeer voor kwetsbare weggebruikers gevaarlijk. Fietsers en voetgangers maken samen nog steeds 44 procent uit van de verkeersdoden. Wel is ook bij hen een lichte daling merkbaar (fietsers van 33 naar 30 procent, voetgangers van 15 naar 14 procent).

Onderweg naar Vision Zero

De Vlaamse overheid blijft samen met haar partners streven naar een structurele daling van het aantal verkeersslachtoffers richting Vision Zero. “Het streefdoel is nul doden in het verkeer”, besluit De Ridder. “Want een verkeerssysteem is pas veilig als het álle weggebruikers beschermt: van jong tot oud, van fietser tot automobilist.”