
Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport

Investeringsprogramma (GIP) Openbare Werken en Mobiliteit: Minister De Ridder maakt duidelijke keuzes voor robuuste toekomst
De Vlaamse Regering heeft het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder goedgekeurd. “Het is de eerste keer dat we de investeringskoers voor de komende jaren zo scherp uittekenen. Er is nu een afgewogen meerjarenplanning die de fundamenten legt voor een robuustere, veiligere en vooral toekomstgerichte infrastructuur in heel Vlaanderen. ”
Deze Vlaamse Regering is een echte investeringsregering. Deze legislatuur voorziet de Vlaamse Regering 1,78 miljard euro extra voor investeringen binnen Mobiliteit en Openbare Werken. Die extra investeringen zijn noodzakelijk om een inhaalbeweging te kunnen doen om onze verouderde infrastructuur weer op peil te brengen. “Deze regering kiest er in het GIP dan ook eerst en vooral voor om de infrastructuur te onderhouden en te verbeteren, zoals een goede huisvader dat doet. Dat is de basis voor een veilig en betrouwbaar mobiliteitssysteem”, zegt Vlaams minister Annick De Ridder.
Gericht investeren met hefboomwerking
Daarnaast kiezen we ook voor projecten met een grote maatschappelijke en economische hefboomfunctie. De grote projecten zoals afgesproken in het regeerakkoord krijgen een doorkijk van 10 tot zelfs15 jaar. Daarnaast zetten we onze inspanningen verder rond fietsinfrastructuur, verkeersveiligheid, waterbeheersing, …
“Het is belangrijk dat we doordachte keuzes maken, want we werken met belastinggeld. Door onze keuze voor projecten te baseren op deze doelstellingen en de hefboomeffecten, bouwen we aan een mobiliteitssysteem dat onze welvaart en internationale competitiviteit versterkt”, benadrukt De Ridder.
Met het GIP geven we duidelijkheid en transparantie aan alle betrokken actoren - van lokale besturen en burgers tot aannemers - over welke werken er budgettair afgedekt zullen plaatsvinden. Het GIP geldt voor de hele legislatuur. Voor de grote projecten is dat zelfs legislatuuroverschrijdend. Voor de regionale en lokale projecten is de concrete doorkijk voor 2025, 26 en 27 uitgetekend, de verdere vertaling naar 28 en 29 zal volgen ten laatste bij de begrotingsaanpassing van 2026.
“Met het GIP zetten we de lijnen uit voor structurele investeringen in heel Vlaanderen. Alleen zo garanderen we dat Vlaanderen veilig, bereikbaar en competitief blijft.”
