Bonapartedok: gunningsvoorwaarden voor uitbating waterrecreatie goedgekeurd

Door Annick De Ridder op 15 december 2022, over deze onderwerpen: Antwerpen, Openbare Werken

Geselecteerde kandidaten kunnen offerte indienen

Het Bonapartedok aan het MAS kreeg enige tijd terug een herbestemming tot recreatie- en evenementendok. De stad zoekt nu volop naar een concessiehouder voor de bouw en uitbating van een drijvende constructie in het dok. Intussen zijn de voorwaarden voor de gunning goedgekeurd door het college, ze worden nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De geselecteerde kandidaten zullen worden uitgenodigd om een offerte in te dienen. ​ ​

Antwerpen wil graag de band van zijn inwoners met het water aanhalen. Door het openstellen van een deel van het Bonapartedok voor waterrecreatie creëert de stad daar een nieuwe plek voor. Bewoners en bezoekers zullen er in een familiaal kader van het water kunnen genieten, met respect voor de leefbaarheid en de buurt.

Daarom startte de stad afgelopen zomer de zoektocht naar een geschikte kandidaat. In de eerste fase konden geïnteresseerden een aanvraag tot deelname indienen. Inmiddels werden ook de concessievoorwaarden en gunningscriteria door het Antwerpse schepencollege goedgekeurd. Bij de opstart van de tweede fase zullen de geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd om op basis van deze criteria hun offerte in te dienen.

Burgemeester Bart De Wever: “Het dok waarin ooit Franse oorlogsbodems aan de kade lagen en later handelsschepen uit heel de wereld van onze stad opnieuw een welvarende metropool maakten, zal een invulling krijgen voor alle Antwerpenaren. Binnenkort zal de stad een nieuw ponton voorzien ter hoogte van het MAS. Het Bonapartedok zal plaats bieden aan een ideaal gelegen openluchtvoorziening. We stimuleren de kandidaat-concessiehouders ook om samen te werken met de lokale middenstand. De stadshaven wordt daardoor steeds meer echt ‘van ’t Stad’. Het Eilandje groeit uit tot een bruisende wijk waar leefbaarheid hand in hand gaat met het goede leven en watervertier.”

“Een frisse duik nemen in het Bonapartedok met zicht op het MAS, binnenkort kan het! Een deel van het Bonapartedok aan de kant van de Tavenierskaai wordt voorbehouden voor waterrecreatie. Alle voorwaarden zijn nu vastgelegd voor de marktbevraging. Het wordt nu reikhalzend uitkijken naar die allereerste plons in het Bonaparte(zwem)dok”, zegt schepen voor stadsontwikkeling en haven Annick De Ridder.

De gekozen concessiehouder zal instaan voor zowel het ontwerp, de bouw en het onderhoud als de financiering en exploitatie van een drijvende constructie voor waterrecreatie. Hij zal er een zwemvoorziening aanbieden, en andere sport- en recreatieactiviteiten kunnen ook onderzocht worden, zoals yoga en de verhuur van kajakken, pedalo’s, suppen (peddelsurfen),… .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is