Opnieuw recordaantal reizigers De Lijn gecontroleerd

Door Annick De Ridder op 21 februari 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer

Zwartrijden is een oud zeer bij De Lijn en brengt begrijpelijk frustraties met zich mee bij reizigers die wél correct betalen. Daarom is het een goede zaak dat de controles worden opgevoerd. “Het recordaantal van 2,1 miljoen gecontroleerde reizigers in 2015 is vorig jaar gesneuveld. In 2016 werden er 2,4 miljoen reizigers gecontroleerd. Dat zijn 300 000 extra gecontroleerde reizigers en het is ook al de derde stijging op rij”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder.

In 2016 werden er 60 758 processen-verbaal opgesteld voor zwartrijden en overlast bij het gebruik van De Lijn, een stijging van 9 013 tegenover 2015. “Dit is al het derde recordjaar op rij. Sinds het aantreden van deze regering zijn de controles op zwartrijden alleen maar in stijgende lijn. In 2013 zaten we nog onder de 3% gecontroleerde reizigers, en nu zitten we daar ruim over”, zegt Annick De Ridder. “Het is een goede zaak dat De Lijn blijft controleren op vormen van zwartrijden maar ook van overlast”.   

Het valt te betreuren dat het aantal betrapte reizigers procentueel nog toeneemt. “Er zijn voldoende mogelijkheden om aan een geldig vervoersbewijs te geraken. Het sms-ticket, het papieren ticket of het nieuwe M-ticket, dat maar 1,8 euro kost. Een groot contrast met een boete van minstens 100 euro”, vervolgt de Vlaams volksvertegenwoordiger.

De processen-verbaal hebben, onder andere door de stijging van de bedragen van de geldboetes in 2015, een bedrag van 4,5 miljoen euro opgebracht. “Dit bedrag is echter niet volledig. De Lijn zal de volgende jaren nog steeds boetes ontvangen waarvan de feiten dateren uit 2016”, vervolgt Annick De Ridder. Bij de controles werden er 268 personeelsleden ingezet en werden er 138 controleacties aangekondigd. “Ik heb het gevoel dat De Lijn elk jaar beter weet welke lijnen gegeerd zijn bij zwartrijders. Dus nogmaals een oproep; koop een geldig vervoersbewijs aan en vermijd een boete”, zo besluit Annick De Ridder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is