Zeven storingen per dag met roltrappen in Antwerpse premetrostations - Artikel GVA

Door Annick De Ridder op 4 april 2023, over deze onderwerpen: Antwerpen, Mobiliteit, Openbaar vervoer, Openbare Werken

De 101 roltrappen in de Antwerpse premetrostations vertoonden tussen september 2021 en september 2022 2.552 storingen of zeven keer per dag. Ze lagen 279 keer meer dan één dag stil. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigt enkele renovaties en vernieuwingen van roltrappen aan volgend jaar.

Sacha Van Wiele
Vrijdag 31 maart 2023

Dat zei minister Peeters op een vraag van Vlaams parlementslid en Antwerps schepen Annick De Ridder (N-VA). De roltrappen in de Antwerpse premetrostation zorgen al lang voor wrevel. Het is vooral een probleem voor ouderen, mensen die slecht ter been zijn of jonge ouders met een kinderwagen. De storingen geven niet altijd aanleiding tot stilstaande roltrappen. Cijfers over hoe lang sommige roltrappen dan stilliggen, zijn er niet.

“Deze cijfers verklaren wat een groot deel van de Antwerpse pendelaar en bezoeker al lang aanvoelde, de roltrappen zijn aan een grondige opknapbeurt toe”, zegt De Ridder. “Gelukkig zijn er enkele structurele werken gepland. Ik ben dan ook blij dat die meer dan broodnodige renovaties eindelijk aan het rollen zijn gebracht.”

De roltrappen van station Meir, goed voor 199 storingsmeldingen, zullen volledig worden vernieuwd begin 2024. In datzelfde jaar worden de oudste roltrappen van de stations Elisabeth, Handel, Schijnpoort en Sport, respectievelijk goed voor 75, 132, 81 en 110 storingen, gereviseerd. Tot slot komt eind 2024 ook het station Groenplaats met 225 storingen aan bod, waarbij de roltrappen integraal zullen worden vernieuwd.

Liften

Ook de liften in de premetrostation hebben al eens af te rekenen met storingen en stilstand. Dit is vooral hinderlijk voor mensen die zich met een rolstoel verplaatsen. Voor hen zijn werkende liften essentieel als ze zich met de tram willen verplaatsen in de stad.

In de stations Meir, Sport, Diamant, Astrid, Zegel, Opera zijn er samen twintig liften. Er waren tussen september 2021 en september 2022 484 storingen die 59 keer hebben geleid tot een lift die langer dan een dag stillag. De drie liften in station Opera lagen het meest stil: 28 keer. Daarna volgen Astrid (12 keer langer dan één dag) en Zegel (10 keer langer dan één dag).

https://m.gva.be/cnt/dmf20230331_95063083?fbclid=IwAR1ooFCrUVgDi4VtgV-VUCFZ386ccP2T2G9QoWfyKZ5zD_8v4B21-kIs0_0

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is